tisdag 14 oktober 2008

uppgift1

1) svar: Pepsin är ett enzym som bryter ner proteiner till aminosyren i matspjälkningskanalen.
amylas är ett enzym som finns i salivet ,Amylas bryter ner stärkelse i maten i munnen.




2) svar: Tolvfingertarmen är första delen av tarmen och det är dit maten kommer efter att den vart i magsäcken. I Tolvfingertarmen kommer det ut bukspott med olika enzymer från bukspottkörteln och galla från gallblåsan som fortsätter bryta ner maten (kolhydrater, proteiner,fett). bukspott neutraliserar magsyran.

3) svar: I tunntarmen

4) svar:cellulosa finns i träd, druvsocker finns i alla frukter,stärkelse finns i potatis,pasta mm.

5) svar: Kroppen tar upp kolhydrater olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda kemiskt.
Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.
Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.
Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft och kakor.


6) svar:Protein är kroppens byggsten. Alla vävnadsceller i kroppen är uppbyggda av proteiner. Du hittar det i kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och baljväxter. Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Åtta av dessa aminosyrorna är livsviktiga och måste tillföras via kosten.

7) svar:Fett är uppbygt av glycerol och fettsyror.

1 kommentar:

Johan Lind sa...

1) hyfsat svar, helt OK.

2)Njae inte så bra... i tolfingertarmen neutraliseras syran med bukspottet som också innehåller enzymer som bryter ned kolhydrater, proteiner och fett. Samtidigt kommer det ut galla från gallblåsan som finfördelar fettämnen.

3) helt ok!

4) Du kanske kan få ett halvt rätt. Men du bör komplettera med att glukos är en kolhydratring som består av kol, syre och väte. Om kopplar ihop hundratal sådana glukosringar så får man cellulosa eller stärkelse. I stärkelse är de långa kedjorna spiralvridna medan i cellulosa helt raka. Vi kan bara bryta ned stärkelse i kroppen.

5)Ok, men i pasta, potatis mm finns stärkelse som då tar längre tid at bryta ned än enskila kohydratringar som sackaros, glukos som finns i godis.

6) Jättebra svar!

7) Hmmm...och fett är uppbyggt av fettsyror och glycerol... /Johan